Olbrachtówka

Ulbrichshöh

Wzniesienie 490 m. Zbocza Olbrachtówki są w całości porośnięte lasem mieszanym z przewagą buka i świerka. Na południowo-wschodnim zboczu wyrastają zabudowania ogromnego sanatorium w Rościszowie, które wzniesiono jako zakład dla nerwowo chorych.

Olbrachtówka służyła jako pewnego rodzaju sanatoryjny park leśny i dlatego jej zbocza opleciono gęstą siecią ścieżek i dróżek spacerowych, dziś w większości zarośniętych.

Wierzchołek uchodził za doskonały punkt widokowy, szczególnie na Przedgórze ...

Wierzchołek uchodził za doskonały punkt widokowy, szczególnie na Przedgórze Sudeckie i cieszył się, podobnie jak sanatorium, dużym zainteresowaniem turystów.

Olbrachtówka na widokówce z końca XIX w.
    Olbrachtówka.