Park Zdrojowy

Zakład poprawczy (d. sanatorium)

Kurhaus, Kinderheim im Erholungsheim, Müttererholungsheim

Oficjalna nazwa: Okręgowy Ośrodek Wychowawczy w Jerzmanicach-Zdroju. Zarządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 sierpnia 2022 r. w sprawie przekształcenia zakładów poprawczych w okręgowe ośrodki wychowawcze dotychczasowy Zakład Poprawczy, który działał nieprzerwanie od 63 lat został przekształcony w Okręgowy Ośrodek Wychowawczy w Jerzmanicach-Zdroju .

Zakład Poprawczy w Jerzmanicach-Zdroju jest placówką resocjalizacyjną o charakterze półotwartym, przeznaczoną dla chłopców. Jej pojemność ...

Zakład Poprawczy w Jerzmanicach-Zdroju jest placówką resocjalizacyjną o charakterze półotwartym, przeznaczoną dla chłopców. Jej pojemność wynosi 30 miejsc.

W związku z obecnością źródeł wód mineralnych z inicjatywy złotoryjskiego lekarza powiatowego dr. Christiana Leo w 1881 roku w zabudowaniach dawnej wykańczalni sukna utworzono uzdrowisko. Otwarto je do użytku publicznego 11 lub 15 lipca 1881 roku pod nazwą Hermsdorf Bad. W późniejszym czasie zaczęto tak nazywać całą miejscowość. Uzdrowisko nastawione było na kąpiele błotne borowinowe, parowe, w wywarze z igieł świerkowych, inhalacje, kuracje żętycą. Reklamowano też tutejszą wodę jako szczawę węglanowo-żelazistą, ale powojenne analizy nie potwierdziły jej wartości. Leczono anemię, choroby śledziony, nerek, wątroby, choroby systemu nerwowego i in. Rocznie przybywało do uzdrowiska ok. 200 i więcej osób. Dla potrzeb leczących się i wypoczywających urządzono park z alejkami spacerowymi i ławeczkami, punkty widokowe itp. Istniały cztery domy „zdrojowe” i ok. 100 pokoi dla kuracjuszy. W kolejnych latach uzdrowisko rozbudowano o salę koncertową. W 1927 roku przeprowadzono ponad 8 tysięcy kąpieli, a leczyło się tu 810 kuracjuszy. W dzisiejszym budynku nr 19 znajdowała się stajnia, a w budynkach okolicznych wspomniane miejsca noclegowe. Pozostałością tego najtańszego wówczas zdrojowiska śląskiego są liczne ścieżki i schody wykute w skale w obrębie Kruczych Skał. Znajduje się tam również Skalne Źródło (zwane też źródełkiem św. Jadwigi), ujęte w klasycystyczny, marmurowy portal, obecnie bardzo zniszczony. Jedna z kolumn została skradziona w latach 90. XX wieku oraz zrekonstruowana dzięki Zakładowi Poprawczemu w Jerzmanicach-Zdroju oraz kamieniołomom w Czaplach.

Na początku II wojny światowej w byłym uzdrowisku ulokowano dzieci z Berlina. Później znajdować się tu miał szpital wojskowy. Po wojnie nie wznowiono działalności leczniczej, lecz zorganizowano koszary, następnie w latach 50. utworzono hotel pracowniczy. W budynkach uzdrowiska uruchomiono w 1959 roku istniejący do dziś zakład poprawczy. W okresie PRL w Jerzmanicach planowano utworzenie ośrodka wypoczynkowego na ponad 2000 kuracjuszy w budynkach dawnego uzdrowiska. Plany te jednak okazały się przedwczesne, gdyż wody we wsi nie wykazywały zdrojowych właściwości, co spowodowało zaniechanie prac projektowych.

Wówczas to Kurhaus, obecnie Zakład Poprawczy ( od 1959 roku) .
    Fontanna na dziedzińcu i fragment dawnego Kurhaus a obecnego Zakładu ...