Synagoga (dawna)

Synagoge

Ludność żydowska zaczęła osiedlać się na terenie Wińska z początkiem XIX w., jednak przez długi okres nie posiadali oni własnego domu modlitwy. Początkowo zebrania religijne odbywały się w oficynie zajazdu "Pod Czarnym Orłem" ("Schwarzen Adler") mieszczącym się na Rynku, później w różnych wynajmowanych pomieszczeniach. W 1832 r. nabyto nowe Tory i inne przedmioty liturgiczne. Decyzja o budowie synagogi spowodowana była stałym wzrostem liczby osób pochodzenia żydowskiego. Głównym jej projektantem ...
Ludność żydowska zaczęła osiedlać się na terenie Wińska z początkiem XIX w., jednak przez długi okres nie posiadali oni własnego domu modlitwy. Początkowo zebrania religijne odbywały się w oficynie zajazdu "Pod Czarnym Orłem" ("Schwarzen Adler") mieszczącym się na Rynku, później w różnych wynajmowanych pomieszczeniach. W 1832 r. nabyto nowe Tory i inne przedmioty liturgiczne. Decyzja o budowie synagogi spowodowana była stałym wzrostem liczby osób pochodzenia żydowskiego. Głównym jej projektantem był wrocławski architekt Karl Lüdecke, wykonawcą mistrz ciesielski Wolfsdorffowi i murarz Logisch. Uroczystego poświęcenia świątyni dokonali 18 września 1862 r. legnicki rabin Landberg i kantor Schisser. W 1938 r. gmina żydowska została zmuszona do sprzedania synagogi, po czym w krótkim okresie została doszczętnie zniszczona.
(Na podstwie: www.kirkuty.xip.pl/winsko.htm oraz Winzig Bilder einer kleiner Stadt in Schlesien Werner Bresler , Wilhelm Joppich 1998 )

Synagoga przy dawnej Junkerstrasse
    Plac w którego miejscu kiedyś stała Synagoga