Budynek administracyjno-mieszkalny

Dom dla pensjonariuszy

Łącznik

Park sanatoryjny

Dom Pomocy Społecznej

Deutsches Land-Erziehungsheim; Sanatorium (Lungenheilstätte)Trebschen; Sanatorium przeciwgruźliczne

1904 r.

Na początku XX wieku Trzebiechów zyskał pewną popularność jako miejscowość o charakterze uzdrowiskowym. W roku 1904 z inicjatywy księżnej Marii Aleksandry (żony księcia Henryka VII) powstał tu okazały ośrodek sanatoryjny wraz z parkiem (cały kompleks zajmuje 2,5 ha), przemianowany w 1920 roku na sanatorium przeciwgruźlicze. Po wojnie większość budynków sanatorium utrzymała swe uzdrowiskowe funkcje i zachowuje pierwotną architekturę. Obecnie mieści się tu Dom Pomocy Społecznej.
Na początku XXI wieku o Trzebiechowie zrobiło się głośno, gdy odkryto, iż wystrój i wyposażenie wnętrz w budynkach sanatorium zaprojektował jeden z czołowych twórców secesji - Henry van de Velde. Duża część unikatowego wyposażenia (jedyne w Polsce dzieło artysty) zachowała się w stanie niezmienionym do dnia dzisiejszego i jest udostępniana zwiedzającym.
Więcej o sanatorium w Trzebiechowie na stronie .

Dawne sanatorium w Trzebiechowie.