Kościół św. Jadwigi

XVIIIw.

Wieś od początku istnienia była mocno związana z pobliskim klasztorem w Lubiążu. Kościół p.w. Św. Jadwigi wzniesiono tu w połowie XVIII w. w konstrukcji szachulcowej (dokonana po powodzi w 1997 r. renowacja zatarła charakter budowli). Dach kryty był pierwotnie gontem, zastąpionym w latach 60. XX wieku ocynkowaną blachą.
Wewnątrz zachował się barokowy, drewniany ołtarz główny z początków XVIII w. (w formie eliptycznej ramy obrazu), datowane na I połowę tegoż stulecia rzeźby św. Jadwigi i św. Katarzyny. ...
Wewnątrz zachował się barokowy, drewniany ołtarz główny z początków XVIII w. (w formie eliptycznej ramy obrazu), datowane na I połowę tegoż stulecia rzeźby św. Jadwigi i św. Katarzyny. Godna uwagi jest również drewniana ambona, datowana na początek XVII stulecia. Wg.

Kwiatkowice. Gospoda Paula Fechlera, kościół katolicki, szkoła ...
    Drewniany katolicki kościół przed i wojna światową.