Pałac Przecław (dawny)

Wasserschloss Ottendrof

Nie istnieje

Po pałacu w Przesławiu nie pozostało prawie nic (resztki ogrodzenia, porośnięty krzewami gruz i 2 budynki gospodarcze).
Pałac w Przesławiu był siedzibą kolejnych rodów , które decydowały o jego wyglądzie kolejnymi modernizacjami. O właścicielach pałacu w Przesławiu dowiemy się ze strony Tomasza Mietlickiego
Historia Przecławia wymaga wnikliwego zbadania. Związana jest z właścicielami miejscowości rodem von Braun przebywającym tu w latach ...
Historia Przecławia wymaga wnikliwego zbadania. Związana jest z właścicielami miejscowości rodem von Braun przebywającym tu w latach 1470 - 1595, von Schkopp 1545 - 1842 oraz od 1842 roku z Piotrem Bironem i jego córkami: Wilhelminą, Pauliną i Dorotą.
Piotr Biron 1724 - 1800, syn faworyta carycy Anny, następnie Katarzyny II - Ernesta Jana. Ostatni lennik Rzeczpospolitej na Inflantach, książę Kurlandii i Semigalii w latach 1769-1795. Po III Rozbiorze Polski w 1795 roku zrzekł się Kurlandii na rzecz Rosji, otrzymując wysoką rentę państwową (60000 talarów) i wypłatę za utraconą posiadłość (2 miliony talarów). W roku 1786 kupił za 1 milion guldenów księstwo żagańskie, gdzie urządził swój dwór.

Przecław - pałac, kościoły z pomnikiem wojennym, szkoła, piekarnia.
    Przecław na wielopolówce - pałac, przystanek kolejowy, poczta, ...