Przystanek kolejowy Lipinki Łużyckie

Linderode, Lipinki (1945-1946), Lipinki Śląskie (do 1947 r.)

Przed wojną Lipinki Łużyckie były stacją 4. klasy, po 1945 r., pomimo rozbiórki jednego toru na odcinku Sieniawa - Zasieki także funkcjonowała jako niewielka stacja - posterunek odstępowy. Na stacji znajdował się dworzec, gdzie rezydował dyżurny ruchu. Bezpośrednio przy dworcu znajdował się magazyn ekspedycji wraz z rampą boczną. Upadek przewozów pasażerskich wokół węzła Żagań-Żary-Jasień dotknął również Lipinki które po degradacji do przystanku doczekały się najpierw fizycznej zabudowań na stacji ...
Przed wojną Lipinki Łużyckie były stacją 4. klasy, po 1945 r., pomimo rozbiórki jednego toru na odcinku Sieniawa - Zasieki także funkcjonowała jako niewielka stacja - posterunek odstępowy. Na stacji znajdował się dworzec, gdzie rezydował dyżurny ruchu. Bezpośrednio przy dworcu znajdował się magazyn ekspedycji wraz z rampą boczną. Upadek przewozów pasażerskich wokół węzła Żagań-Żary-Jasień dotknął również Lipinki które po degradacji do przystanku doczekały się najpierw fizycznej zabudowań na stacji pod koniec lat 90., a od 5 marca 2005 r. także zawieszenia ruchu pasażerskiego po likwidacji połączenia z Żagania do Tuplic. Obecnie zatrzymują się tu 2 pary szynobusów PolRegio w relacji Żagań - Forst (moose)

Stacja kolejowa Lipinki Łużyckie.
    Stacja kolejowa w Lipinkach Łużyckich.