Epitafia i nagrobki

Cmentarz przykościelny

Plany i rzuty kościoła

Detale architektoniczne

Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego

XIIIw.

Jeden z najstarszych zabytków Ziemi Żarskiej - wczesnogotycki kościół Podwyższenia Krzyża Św. z XIII wieku. W swojej historii kilkakrotnie przebudowywany i przekształcany, zwłaszcza pod koniec XIII stulecia, potem w wieku XIV, na początku XV i pod koniec XIX. Świątynia jest murowana z kamienia polnego, z zewnątrz nieotynkowana, jednonawowa, z wieżą od zachodu wybudowaną pod koniec XIII wieku i potem podwyższoną, z kruchtą od południa, gotyckimi oknami, profilowanym (XV w.), ostrołukowym wejściem ...
Jeden z najstarszych zabytków Ziemi Żarskiej - wczesnogotycki kościół Podwyższenia Krzyża Św. z XIII wieku. W swojej historii kilkakrotnie przebudowywany i przekształcany, zwłaszcza pod koniec XIII stulecia, potem w wieku XIV, na początku XV i pod koniec XIX. Świątynia jest murowana z kamienia polnego, z zewnątrz nieotynkowana, jednonawowa, z wieżą od zachodu wybudowaną pod koniec XIII wieku i potem podwyższoną, z kruchtą od południa, gotyckimi oknami, profilowanym (XV w.), ostrołukowym wejściem z przedsionka do nawy i czteroprzęsłowym sklepieniem, którego żebra spływają na maskowe wsporniki.Wg.

Pozdrowienia z Drożkowa.
    Kartka pocztowa typu Gruss z Drożkowa.