Kościół św. Pawła i Piotra z XIII wieku. Na początku była to świątynia pod wezwaniem św. Jerzego, a przez kilka następnych stuleci stała się kościołem filialnym i podlegała proboszczowi w Niedowie. Dopiero od 1620 istnieje jako samodzielna parafia. W 1686 roku kościół spłonął i odbudowano go w ciągu zaledwie dwóch lat. Od tego momentu obiekt poddawany był licznym przebudowom. Między poszczególnymi fundatorami toczyły sie spory na temat kościelnej wieży. Zaciągane były rady u wybitnych, w ówczesnych ...
Kościół św. Pawła i Piotra z XIII wieku. Na początku była to świątynia pod wezwaniem św. Jerzego, a przez kilka następnych stuleci stała się kościołem filialnym i podlegała proboszczowi w Niedowie. Dopiero od 1620 istnieje jako samodzielna parafia. W 1686 roku kościół spłonął i odbudowano go w ciągu zaledwie dwóch lat. Od tego momentu obiekt poddawany był licznym przebudowom. Między poszczególnymi fundatorami toczyły sie spory na temat kościelnej wieży. Zaciągane były rady u wybitnych, w ówczesnych czasach, specjalistów. Wreszcie w 1708 zawieszono w wieży kościoła 3 dzwony odlane przez ludwisarza z Drezna, Michała Weinholda. Z okresu gruntownej przebudowy ok. 1700 r. pochodzi ołtarz główny i ambona . Wg. .

Radomierzyce - Radmeritz. Ambona w kształcie kielicha wkomponowana ...
    Wnętrze kościoła w Radomierzycach z ambono-ołtarzem, po prawej ...