Pomnik sportowców poległych w I wojnie światowej (Sieniawa Żarska)

Denkmal

Istnieje częściowo

W roku 1923 naprzeciwko gospody "Pod Zielonym Liściem" został założony mały plac sportowy (70 arów powiększony w 1931 roku o 7 morgów). W dniu 15.06.1924 roku, w związku z Okręgowym Świętem Młodzieży, założono miejsce pamiątkowe w postaci pomniku na cześć poległym w I Wojnie Światowej sportowców Sieniawy. Kamienie z ich nazwiskami i miejscami śmierci zostały umieszczone pod każdym dębem tj.: Wilhelm Schirge, Gotthelf Schultz, Reinhold Pohl, Reinhold Dalitz, Alfred Hermann, Max Lehmann, Ernest Begisch, ...
W roku 1923 naprzeciwko gospody "Pod Zielonym Liściem" został założony mały plac sportowy (70 arów powiększony w 1931 roku o 7 morgów). W dniu 15.06.1924 roku, w związku z Okręgowym Świętem Młodzieży, założono miejsce pamiątkowe w postaci pomniku na cześć poległym w I Wojnie Światowej sportowców Sieniawy. Kamienie z ich nazwiskami i miejscami śmierci zostały umieszczone pod każdym dębem tj.: Wilhelm Schirge, Gotthelf Schultz, Reinhold Pohl, Reinhold Dalitz, Alfred Hermann, Max Lehmann, Ernest Begisch, Adolf Klaus, Oswald Warch, Emil Bochm. Za miejscem pamiątkowym powstała również wysoka kolumna - symbol Stowarzyszenia Gimnastycznego Sieniawa, które założono 12.11.1882 r. Na samym szczycie znajdują się 4 litery F, które znaczą świeży (frisch), pobożny (fromm), wesoły (froh) i wolny (frei) - porównaj z symbolem Stowarzyszenia Gimnastycznego Lipinki Łużyckie . Sportowcy z Sieniawy brali też udział w zawodach w Monachium 1923, Koloni 1928 i Wrocławiu 1933 i osiągali wysokie wyniki i zdobywali medale. Dane pochodzą z tabliczki przy pomniku.

Pomnik ku czci poległym w I Wojnie Światowej sportowców Sieniawy.
    Pomnik wojenny w Sieniawie z bliska.