Stupa

Gompa-klasztor

Tabliczki na murze

Ośrodek buddyzmu tybetańskiego Khordong Drophan Ling

Początek obecności buddystów w Darnkowie datuje się na rok 1995, kiedy to objęli 7,2 hektarów ziemi w najwyższym punkcie wsi, w miejscu zrujnowanych zabudowań. Od 1996 r. funkcjonuje tam Związek Buddyjski Khordong. Budynek klasztoru wybudowano w latach 2001-2003. Klasztor nawiązuje stylem do budowli tybetańskich. Powstał na terenie dawnej kolonii Kessel. Kociołek (niem. Kessel) – nieistniejąca wieś stanowiąca przysiółek Darnkowa, położona w ...
Początek obecności buddystów w Darnkowie datuje się na rok 1995, kiedy to objęli 7,2 hektarów ziemi w najwyższym punkcie wsi, w miejscu zrujnowanych zabudowań. Od 1996 r. funkcjonuje tam Związek Buddyjski Khordong. Budynek klasztoru wybudowano w latach 2001-2003. Klasztor nawiązuje stylem do budowli tybetańskich. Powstał na terenie dawnej kolonii Kessel. Kociołek (niem. Kessel) – nieistniejąca wieś stanowiąca przysiółek Darnkowa, położona w gminie Lewin Kłodzki, powiat kłodzki, województwo dolnośląskie. Kociołek położony jest malowniczo na wysokości 580–640 m n.p.m., w obrębie Darnkowskich Wzgórz, na granicy Gór Stołowych i Wzgórz Lewińskich, na zachód od Łężyckich Skałek.
W latach 1975-1998 teren ten należał do województwa wałbrzyskiego. Kociołek nigdy nie był znaczną i ludną miejscowością, a wieś nie posiadała nigdy znaczącej liczby mieszkańców. Początki Kociołka sięgają XIV w., kiedy znajdował się na terenie tzw. państewka homolskiego, a po jego likwidacji po wojnach husyckich stał się własnością królewskiej kamery śląskiej. Pod koniec XVII w. wieś przeszła w ręce prywatne i przez kolejne stulecia zmieniała właścicieli, początkowo będąc częścią rozległych dóbr szczytnieńskich, a w późniejszym okresie stając się własnością arystokratycznych rodów, m.in. von Bellegarde (XVIII w.) i von Pohl (XIX w.). Na terenach lasów i łąk bezpośrednio przyległych do Kociołka można znaleźć stare słupki graniczne wyznaczające przebieg dawnych posiadłości. Na jednym z nich czytelna jest data 1778. Liczba mieszkańców wsi utrzymywała się przez stulecia na zbliżonym poziomie 50–60 osób. Jedynie w pierwszych latach XX w. mieszkało tu ponad 70 osób (74 osoby w 1910 r.). Podstawę utrzymania stanowiło tkactwo chałupnicze, głównie bawełniane (w 1840 r. odnotowano w Kociołku 10 warsztatów tkających bawełnę), dodatkowo zajmowano się także rolnictwem. Na początku XX w. grunty orne stanowiły 52% obszarów należących do Kociołka, obecnie nie ma żadnych – dawne pola użytkowane są jako łąki, a częściowo zarosły lasami, których sto lat temu było wyraźnie mniej.
Po zakończeniu wojny w 1945 wieś włączono w granice Polski.Po początkowym zasiedleniu rozpoczął się proces depopulacji, który doprowadził do niemal zupełnego wyludnienia wsi. Dopiero w ostatnich latch trend uległ odwróceniu: zbudowano nowe budynki, w tym buddyjską gompę, a sama wieś nabrała cech ośrodka religijno-medytacyjnego wyznawców buddyzmu. Za Wikipedią.

Wycinek z mapy z 1919r. Na prawo Kessel (na zagięciu mapy), obecnie ...
    Klasztor w Darnkowie-Kociołku widziany z punktu widokowego z Kruczej ...
    Widok na klasztor. Po prawej stronie budynku prowadzony jest odwiert ...
    Darnków / Kociołek - jeden z obiektów ośrodka buddyzmu tybetańskiego ...
    Darnków / Kociołek - tybetański dzwon w ośrodku Khordong Drophan ...
    Zabudowania na terenie osady buddyjskiej. Mgła przysłaniała widoki ...
    Flagi buddyjskie, stupa i gompa.
    Jadalnia.
    Zabudowania osady buddyjskiej w Darnkowie - Kociołku.
    Poniżej gompy rozbity obóz.
    Buddyści utworzyli swoją osadę na terenie dawnej wsi Kociołek. ...
    Obóz rozbity poniżej gompy.
    Budynki gospodarcze na terenie osady.
    Osada buddyjska - widok z miejsca gdzie stoją przyczepy kempingowe. ...
    Prawdopodobnie tu ma swoją siedzibę osoba pilnująca osady - ośrodka.
    Droga dojazdowa do zabudowań. Jak ktoś będzie się wybierał do ...
    Osada - obóz wyznawców Buddy.
    Osiedlowa łaźnia.
    Dom który powstał na starych fundamentach niemieckich (lub polskich) ...
    komentarze: 0
    Pierwszy budynek przy wjeździe na teren osady http://dolny-slask.org.pl/photo.action?view=&id=3485849&idEntity=532594
    komentarze: 0
    Dojście do osiedla, to samo tylko w drugą stronę http://dolny-slask.org.pl/photo.action?view=&id=3485856&idEntity=532594
    W pierwszej chwili myślałem że nie korzystają z elektryczności, ...
    Ośrodek buddyjski.