Dzwonnica (dawna)

Dzwonnica z Goli

II poł. XIX w.

Wieża-dzwonnica z Goli, pochodząca z 2 poł. XIX w.
Dzwonnica kościelna została wzniesiona jeszcze w XVII w. Obecna konstrukcja pochodzi z 1871 r. Drewniana budowla zlokalizowana na niewielkim
wzniesieniu, w miejscu lokalizacji kościoła, wzmiankowanego w 1353 r., zniesionego po poł. XVII w. Założenie o konstrukcji słupowej, oszalowane. Na planie kwadratu,o pionowych ścianach z prześwitem w górnej części. Wejście od strony południowej zamknięte łukiem wyciętym w belce. Dach namiotowy, kryty gontem, ...
wzniesieniu, w miejscu lokalizacji kościoła, wzmiankowanego w 1353 r., zniesionego po poł. XVII w. Założenie o konstrukcji słupowej, oszalowane. Na planie kwadratu,o pionowych ścianach z prześwitem w górnej części. Wejście od strony południowej zamknięte łukiem wyciętym w belce. Dach namiotowy, kryty gontem, zwieńczony sterczyn. Przeniesiona do Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu – Bierkowicach.

Wieża-dzwonnica z Goli.
    Wieża-dzwonnica.