Mauzoleum Wandy von Schönaich

Neues Mausoleum

Na placu zamkowym mieści się mauzoleum Wandy von Schönaich, matki jednego z właścicieli zamku.
Mauzoleum powstało na wzgórzu Adelajdy na początku XX wieku. Pochowane są w nim szczątki zmarłej 11 lutego 1907 roku Wandy hrabianki Henckel von Donnersmark, matki dziewiętnastowiecznego właściciela Siedliska – Carla von Schönaicha. Obiekt jest jednym z nielicznych mauzoleów rodzin szlacheckich. Wiele lat temu tworzyło kompleks z zamkiem. Informacja pochodzi od dr Tomasza Andrzejewskiego, historyka ...
Mauzoleum powstało na wzgórzu Adelajdy na początku XX wieku. Pochowane są w nim szczątki zmarłej 11 lutego 1907 roku Wandy hrabianki Henckel von Donnersmark, matki dziewiętnastowiecznego właściciela Siedliska – Carla von Schönaicha. Obiekt jest jednym z nielicznych mauzoleów rodzin szlacheckich. Wiele lat temu tworzyło kompleks z zamkiem. Informacja pochodzi od dr Tomasza Andrzejewskiego, historyka z muzeum miejskiego w Nowej Soli na łamach tygodnika "Krąg". (Marek Mosoń)

Mauzoleum na Wzgórzu Adelajdy w Siedlisku.
    Mauzoleum powstało na wzgórzu Adelajdy na początku XX wieku. Pochowane ...