Charlotta Hohenzollern (1860-1919)

Pomnik 40-lecia powrotu Ziem Zachodnich i Północnych do Macierzy (dawny)

Kamień Charlotty (dawny)

Charlottenstein

Zlokalizowany był pierwotnie w Parku Charlotty (ob. Park Józefa), ustawiony 16 września 1908 r. obok nieistniejącego obecnie plenerowego ujęcia Źródła Charlotty. Na nieregularnym głazie umieszczona była wykonana w brązie tablica pamiątkowa z popiersiem Charlotty księżnej Sachsen-Meiningen (1860-1919) – promotorki polanickiego kościoła ewangelickiego poświęconego pamięci jej ojca, cesarza Fryderyka III.
Pod koniec lat 40. XX w. tablica została zastąpiona marmurową z napisem Źródło Józef. Kamień w ...
Pod koniec lat 40. XX w. tablica została zastąpiona marmurową z napisem Źródło Józef. Kamień w 1985 r. przeniesiono na górną część Parku Szachowego, umieszczając na nim metalową płaskorzeźbę z napisem upamiętniającym 40. lecie "Powrotu ziem zachodnich i północnych do macierzy". Podczas modernizacji Parku Szachowego w latach 2010-2011 głaz został usunięty.

Źródło i kamień Charlotty.
    Źródło i kamień Charlotty