Plebania

Zdjęcia okolicznościowe

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

Mariahimmelfahrtskirche

Parafia powstała w 1933 r. w wyniku podziału parafii św. Krzyża w Opolu. Parafia obejmowała terytorium Gosławic, Kolonii Gosławickiej i obecnego ZWM.

Kościół zbudowano w 1933 r. staraniem księdza prałata Józefa Kubisa, proboszcza parafii św. Krzyża, konsekrowany został przez kardynała A. Bertrama 8 XI 1933 r., murowany, nowoczesny. Ołtarz główny z kościoła pod wezwaniem św. Sebastiana w Opolu.

Z parafii wydzielono nowe parafie: pod wezwaniem św. Jacka w Kolonii Gosławickiej i pod wezwaniem ...

Z parafii wydzielono nowe parafie: pod wezwaniem św. Jacka w Kolonii Gosławickiej i pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego w Opolu ZWM.

Widokówka z Gosławic. W górnych polach ukazano sklep Paula Mrosa ...
    Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gosławicach.