Budynek nr 1 (d. młyn)

Buckelmühle, Cafegarten

Dawna popularna gospoda z pokojami gościnnymi, zlokalizowana w starym młynie, położonym u wylotu Bukowej Doliny - jednego z atrakcyjniejszych miejsc spacerów kuracjuszy z Długopola-Zdroju.
Wybudowano go jako młyn wodny "Buckelmühle" ("Bukowy Młyn"), następnie przekształcono w szlifiernię kryształów i w końcu w kawiarnię "Cafegarten". W czasie II wojny światowej mieszkali tu angielscy jeńcy. Potem zorganizowano w nim tartak, a po jego zamknięciu – ośrodek kolonijny, który w latach ...
Wybudowano go jako młyn wodny "Buckelmühle" ("Bukowy Młyn"), następnie przekształcono w szlifiernię kryształów i w końcu w kawiarnię "Cafegarten". W czasie II wojny światowej mieszkali tu angielscy jeńcy. Potem zorganizowano w nim tartak, a po jego zamknięciu – ośrodek kolonijny, który w latach 90. ubiegłego wieku przekształcono na mieszkania.

Bukowa Dolina.
    Buckelmuehle. Młyn Bukowy.