Kamienica nr 26

„Lembasówka”

Budynek zaprojektowany przez architekta Hammerlinga, wybudowany w 1911r. Adres przedwojenny: Bahnhofstrasse 24. Byl to dom doktora Artura Wagnera, specjalisty w zakresie chirurgii i chorob kobiecych, naczelnego lekarza szpitala Bethesda (dzisiaj szpital wojewódzki przy ul.Wazów). Narożnik domu wieńczyła wieżyczka, która spłonęła podczas pożaru w 1945r. Po odbudowie całkowicie zmienił sie wygląd części dachowej budynku. Po wojnie mieszkał tu Jan Lembas, w latach 1956-1973 przewodniczący Prezydium ...
Po wojnie mieszkał tu Jan Lembas, w latach 1956-1973 przewodniczący Prezydium WRN, a potem (1973-1980) wojewoda zielonogórski; z tego powodu budynek popularnie nazywano `lembasówką`.

Zielona Góra. Widok na miasto.
    Kamienica przy Alei Niepodległości w Zielonej Górze. {Poprzednio ...