Tablice fundatorów

Cmentarz przykościelny

Kościół Trójcy Świętej

Evangelische Kirche Lichtenwaldau

XVIII w.

Kościół św. Trójcy z XVIII w mieści się w dawnym zborze ewangelickim (świątyni protestanckiej). Zbudowany został w 1856 r. a jego przebudowa przypada na lata 1869 i 1879, w których to zabezpieczono ją wymurowanym z głazów ogrodzeniem. Kamienna wieża została wzniesiona w 1893 r. przez słynnego bolesławieckiego architekta Petera Gansela. W świątyni stoi klasycystyczna chrzcielnica z roku 1849, która została utworzona na pamiątkę cudu, który wydarzył się przy kościelnym lesie 11 listopada 1849 r.. Ołtarz ...
Kościół św. Trójcy z XVIII w mieści się w dawnym zborze ewangelickim (świątyni protestanckiej). Zbudowany został w 1856 r. a jego przebudowa przypada na lata 1869 i 1879, w których to zabezpieczono ją wymurowanym z głazów ogrodzeniem. Kamienna wieża została wzniesiona w 1893 r. przez słynnego bolesławieckiego architekta Petera Gansela. W świątyni stoi klasycystyczna chrzcielnica z roku 1849, która została utworzona na pamiątkę cudu, który wydarzył się przy kościelnym lesie 11 listopada 1849 r.. Ołtarz główny pochodzi z XIX w., a jego motyw to współczesny obraz przedstawiający Trójcę Świętą. Ciekawostką, o której należy wspomnieć jest żelazna krata zamykająca tabernakulum, wykuta w drugiej połowie XV w.. W kościele znajdują się również organy zbudowane przez Wilhelma Sauer z Frankfurtu nad Odrą ufundowane przez Gerarda Cappert z Drezna w 1933 r..
Źródło Gmina Gromadka

Krzyżowa na pocztówce z 1900 r.