Krzyże pokutne - Żerkowice

dariuszfaranciszek°: Oba krzyże pokutne znajdujące się po lewej stronie drogi do Bolesławca, na skarpie naprzeciw posesji nr 39, są pochylone do tyłu. W obu tych przypadkach podam podwójne wymiary, gdyż obiekty te na początku lat 70-tych XX wieku zostały rozbite przez robotników naprawiających drogę. Zostały one jednak scementowane, tak że do piaskowca należy dodać teraz cement oraz w przypadku pierwszego pomnika cegłę i kawałek kształtownika stalowego (można przyjąć, że jest to jedyny tego typu ...
dariuszfaranciszek°: Oba krzyże pokutne znajdujące się po lewej stronie drogi do Bolesławca, na skarpie naprzeciw posesji nr 39, są pochylone do tyłu. W obu tych przypadkach podam podwójne wymiary, gdyż obiekty te na początku lat 70-tych XX wieku zostały rozbite przez robotników naprawiających drogę. Zostały one jednak scementowane, tak że do piaskowca należy dodać teraz cement oraz w przypadku pierwszego pomnika cegłę i kawałek kształtownika stalowego (można przyjąć, że jest to jedyny tego typu obiekt zbrojony). Posiadają one jeszcze niespotykaną nigdzie cechę. Otóż użyte zostały jako słupki drogowe i pomalowane w biało-czerwone pasy. Pierwszy krzyż pokutny łaciński o wymiarach w cm (112 dług. x 90 szer. x 20 grub; dawniej 70 dług. x 80 szer. x 20 grub.) ma wyryty, jak przed rozbiciem, topór i pochodzi prawdopodobnie z XIV wieku. Wykonano go jako upamiętnienie zbrodni dokonanej na rodzicach przez syna. Wg.

Dwa krzyże kamienne - jeden z rytem topora, drugi wideł w Żerkowicach. ...
    Krzyż pokutny w Żerkowicach.