Figura św. Jana Nepomucena

Epitafia i nagrobki

Kościół Trójcy Świętej

Katholische Kirche

XVIw.

Historia parafii i kościoła -: Miejscowość poświadczona w 1308 r. Prawdopodobnie już w średniowieczu istniał tu kościół. Obecny zbudowany jako protestancki w drugiej połowie XVI w. z fundacji Piotra Dluhomina (poświadczony 1562 r.) W 1614 roku powiększono go o wieżę, a w XVIII o kaplicę. W tym samym wieku przeszedł w ręce katolików i stał się filią Starego Koźla. W 1906 r. ustanowiono kurację z własnym duszpasterzem, parafię ustanowiono 9 XII 1915 r.
Kościół reprezentuje styl późnorenesansowy. Ołtarz główny jest barokowy i pochodzi z około 1700 roku. Znajdują się w nim rzeźby przedstawiające św. Augustyna i św. Grzegorza.
Cenna jest też XVII-wieczna ambona. W kościele znajdują się płyty nagrobne fundatora Piotra Dluhomina oraz Marty Prószkowskiej. Wg. i .

Bierawa. Most na Bierawce, szkoła, sklep Drosta i kościół.
    Bierawa z kościołem