Zakład Karny w Wołowie

W latach 1891-1895 wzniesiono jeden z najbardziej imponujących obiektów architektonicznych w Wołowie. Usytuowano go przy drodze prowadzącej do Ścinawy, na terenie Wsi Polskiej. Składał się z więzienia, z ok. 600 pojedynczymi celami dla więźniów oraz obiektów administracyjnych, gospodarczych i domów dla pracowników. Całość stanowiła niemal osobne małe miasteczko. Budowlę wiezienia oparto na planie krzyża (bliźniaczy do planu wrocławskiego więzienia), do którego projekt wykonał inspektor budowlany ...
W latach 1891-1895 wzniesiono jeden z najbardziej imponujących obiektów architektonicznych w Wołowie. Usytuowano go przy drodze prowadzącej do Ścinawy, na terenie Wsi Polskiej. Składał się z więzienia, z ok. 600 pojedynczymi celami dla więźniów oraz obiektów administracyjnych, gospodarczych i domów dla pracowników. Całość stanowiła niemal osobne małe miasteczko. Budowlę wiezienia oparto na planie krzyża (bliźniaczy do planu wrocławskiego więzienia), do którego projekt wykonał inspektor budowlany rajca Baumgart z pomocą rządowego mistrza budowlanego Kitschlera. Pierwowzór planów stanowiły szkice ministerstwa Robót Budowlanych.
opis:dagsu

Wołów - pocztówka wysłana w 1904 r.