Dom nr 5-5b

Tierkörperverwertungs-Anlage für Waldenburg, Zakład Utylizacji Padłych Zwierząt

Zakład zbudowano na terenie ówczesnej Gazowni Miejskiej dla miasta Waldenburg. Poziom podpiwniczenia zajmowały: magazyn tłuszczu, pomieszczenie z aparaturą, piwniczka i dolna część kotłowni. Na zwewnątrz na tym poziomie znajdował się dół dezyfekcyjny oraz dół odpływowy. Parter zajmowały: mieszkanie obsługi, gabinet weterynarza, pokoje socjalne pracowników, pomieszczenie z aparaturą, pomieszczenie do ćwiartowania (brrr), magazynek oraz górna część kotłowni. Na zewnątrz ogrodzone podwórze. Budynek ...
Zakład zbudowano na terenie ówczesnej Gazowni Miejskiej dla miasta Waldenburg. Poziom podpiwniczenia zajmowały: magazyn tłuszczu, pomieszczenie z aparaturą, piwniczka i dolna część kotłowni. Na zwewnątrz na tym poziomie znajdował się dół dezyfekcyjny oraz dół odpływowy. Parter zajmowały: mieszkanie obsługi, gabinet weterynarza, pokoje socjalne pracowników, pomieszczenie z aparaturą, pomieszczenie do ćwiartowania (brrr), magazynek oraz górna część kotłowni. Na zewnątrz ogrodzone podwórze. Budynek posiadał poddasze użytkowe.
Po II WŚ do końca lat siedemdziesiątych w budynku mieściły się biura Gazowni ( ). Po przeprowadzce Gazowni budynek został zasiedlony i do chwili obecnej jest budynkiem mieszkalnym.

Widok elewacji bocznej budynku Zakładu Utylizacji Padłych Zwierząt ...
    Widok elewacji frontowej budynku Zakładu Utylizacji Padłych Zwierząt ...