Cmentarz przykościelny

Kościół cmentarny św. Krzyża

Kościół ewangelicki

W Ligocie Górnej znajduje się kościół cmentarny, drewniany, będący współwłasnością z parafią ewangelicką .
Historia kościoła (kaplicy) -: Kościół cmentarny , poewangelicki z 1787 r. postawiony przez cieślę Jana Kabata. Drewniany kościół , konstrukcji zrębowej. Orientowany, na wysokiej podmurówce. Salowy , bez wyodrębnionego prezbiterium zamknięty prostokątnie. Dach jednokalenicowy z wieżyczką osadzonej na nawie konstrukcji słupowej zwieńczona dachem namiotowym. Wewnątrz empory wsparte na bogato ...
Historia kościoła (kaplicy) -: Kościół cmentarny , poewangelicki z 1787 r. postawiony przez cieślę Jana Kabata. Drewniany kościół , konstrukcji zrębowej. Orientowany, na wysokiej podmurówce. Salowy , bez wyodrębnionego prezbiterium zamknięty prostokątnie. Dach jednokalenicowy z wieżyczką osadzonej na nawie konstrukcji słupowej zwieńczona dachem namiotowym. Wewnątrz empory wsparte na bogato profilowanych słupach. Parapety z napisami dotyczącymi budowy kościoła i nazwiskami fundatorów. Barokowa ambona.
Wg. i .

Ligota Zamecka- kaplica cmentarna