Dom nr 16

Dom nr 2

Dom nr 1

Dom nr 18

Dom nr 24

Budynki Stare Bloki

"Starymi blokami" (nazwa nie oficjalna) nazywane są budynki w Słupcu zbudowane dla górników w latach 50-tych i 60-tych, a może nawet początkiem 70-tych rozmieszczone przy czterech ulicach: Akacjowej, Spacerowej, Topolowej, Kombatantów z tym, że ul. Akacjowa jest w całości zajęta przez "stare bloki" nie licząc sklepów i szkołę "tysiąclatkę", a na pozostałych ulicach "stare bloki" rozlokowane są miejscami. Można by rzec, że ul. Akacjowa to główna ulicą "starych bloków". Są to dwupiętrowe plus dwa jednopiętrowe ...
"Starymi blokami" (nazwa nie oficjalna) nazywane są budynki w Słupcu zbudowane dla górników w latach 50-tych i 60-tych, a może nawet początkiem 70-tych rozmieszczone przy czterech ulicach: Akacjowej, Spacerowej, Topolowej, Kombatantów z tym, że ul. Akacjowa jest w całości zajęta przez "stare bloki" nie licząc sklepów i szkołę "tysiąclatkę", a na pozostałych ulicach "stare bloki" rozlokowane są miejscami. Można by rzec, że ul. Akacjowa to główna ulicą "starych bloków". Są to dwupiętrowe plus dwa jednopiętrowe (ul. Topolwa), dwuklatkowe ze spadzistymi dachami pokrytymi dachówką bloki z cegły i pustaków. Rzędy sklepów po obu stronach na ul. Akacjowej dzieli grupę bloków na budowle z czterospadzistym i dwudzistym dachami. W bynkach z dachem czterospadzistym w dwóch klatklach na każdym piętrze są po trzy dwupokojowe z kuchnią i łazienką mieszkania, więc w dwupiętrowych blokach mieszka po 18 rodzin. Jeżeli chodzi o bloki z dachem dwuspadzistym to sytuacja jest podobna do poddasza, lecz ile jest na nim mieszkań tego już nie wiem. Jest kilka rodzajów konstrukcji tych budynków, ale wszystkie są do siebie bardzo podobne. Ogrzewanie przewidziane było piecowe: piec w kuchni jako kuchenka i w każdym pokoju kaflowy. Oczywiście obecnie w różnych mieszkaniach to się pozmieniało na różne inne systemy ogrzewania. Mieszkania nie mają doprowadzonego centralnego ogrzewania i ciepłej wody ani gazu ziemnego.

Mikrob

Ul. Akacjowa. "Stare bloki".