Wnętrza szpitala

Brama wjazdowa

Budynek nr 22
Budynek nr 25

Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych

Neue Provinzial Heil- und Pflegeanstalt Städtel Leubus

Zabytkowy kompleks powstał w latach 1902 - 1910 wg. projektu wrocławskiego architekta Eduarda Blumnera. Znajduje sie w odległości 2 km. od zabudowań klasztornych. Szpital zaprojektowany w systemie pawilonowym. Plan zespołu opiera się na układzie centralnym. Większość pawilonów została wzniesiona w oparciu o cztery projekty i rozmieszczona symetrycznie względem osi. Od zachodu do kompleksu szpitalnego należał folwark rolniczy. Obszar kompleksu wraz z gospodarstwem rolnym wynosił 151,6 ha. Był to wówczas ...
Zabytkowy kompleks powstał w latach 1902 - 1910 wg. projektu wrocławskiego architekta Eduarda Blumnera. Znajduje sie w odległości 2 km. od zabudowań klasztornych. Szpital zaprojektowany w systemie pawilonowym. Plan zespołu opiera się na układzie centralnym. Większość pawilonów została wzniesiona w oparciu o cztery projekty i rozmieszczona symetrycznie względem osi. Od zachodu do kompleksu szpitalnego należał folwark rolniczy. Obszar kompleksu wraz z gospodarstwem rolnym wynosił 151,6 ha. Był to wówczas jeden z najnowocześniejszych szpitali psychiatrycznych w Europie, na 1100 łóżek. Funkcjonował nieprzerwanie do 1942 r. Do 1945 r. pełnił funkcję sanatorium dla wojsk niemieckich. W okresie 1945 - 48 był zajmowany przez Armię Radziecką. W latach 1949 -1956 znajdował się w nim Ośrodek Szkolenia Kadr Mechanizacji Rolnictwa. Funkcję szpitalną wznowiono w 1957 r.. W chwili obecnej szpital zajmuje 16 ha i liczy 400 łóżek. /oprac. anna nosol w oparciu o dane z tablicy informacyjnej, znajdującej się przy bramie wjazdowej do obiektu/

Gruss z Lubiąża.
    Plan sytuacyjny. Projekt z 1904.