Wnętrza

Ratusz

Rathaus Schmiedeberg

Ratusz w Kowarach - jego historia sięga o wiele odleglejszych czasów aniżeli obecny budynek. W pierwszych przekazach źródłowych wymienia się stojący w tym miejscu budynek jako miejsce urzędowania wójta i radnych. W momencie uzyskania w roku 1513 przywileju miejskiego Kowary posiadały już obiekt pełniący funkcję ratusza - dom sądowy. Wcześniej budynek domu sądowego był piętrowy, w stylu barokowym. Dalsze jego losy były dość burzliwe. Prawdopodobnie został on zniszczony w czasie wojen husyckich, został ...
Ratusz w Kowarach - jego historia sięga o wiele odleglejszych czasów aniżeli obecny budynek. W pierwszych przekazach źródłowych wymienia się stojący w tym miejscu budynek jako miejsce urzędowania wójta i radnych. W momencie uzyskania w roku 1513 przywileju miejskiego Kowary posiadały już obiekt pełniący funkcję ratusza - dom sądowy. Wcześniej budynek domu sądowego był piętrowy, w stylu barokowym. Dalsze jego losy były dość burzliwe. Prawdopodobnie został on zniszczony w czasie wojen husyckich, został splądrowany podczas buntu chłopów i spłonął w pożarze. W 1786 roku podniszczony i wówczas już mało efektowny dom sądowy wyburzono. Nowy obiekt wzniesiono dość dokładnie na zrębach dawnego budynku. Ratusz w stylu klasycystycznym wzniesiony został w latach 1786-1789 według projektu Christiana von Schultza. Budowę prowadził mistrz budowlany Neumann. Budowa kosztowała 8544 ówczesne talary. Budynek ratusza założono na rzucie prostokątnym. Jest to budynek dwukondygnacyjny, całkowicie podpiwniczony z poddaszem użytkowym i strychem. Ratusz przykryty jest dachem czterospadowym. Integralną częścią ratusza, stanowiącą w dużej mierze o jego wartościach artystycznych i zabytkowych, są detale architektoniczne. W tympanonie w okresie międzywojennym umieszczono zegar. Po II wojnie światowej ratusz był kilkakrotnie odnawiany na zewnątrz. W 1981 r. wymieniono stolarkę okienną, nawiązującą do istniejącej, a budynek uzyskał nową elewację.
W 2003 roku ratusz całkowicie odnowiono na zewnątrz. Zyskał on nową zielonkawą elewacji i oczyszczono znajdujące się na niej detale i wykończenia z piaskowca. Remont ten uczynił ratusz najpiękniejszym i najbardziej zadbanym budynkiem w Kowarach, którego urok i walory architektoniczne czynią go jednym z ładniejszych budynków użyteczności publicznej na Dolnym Śląsku. Do dnia dzisiejszego ratusz pełni swoją funkcję, zgodnie z zamierzeniami budowniczych, jest siedzibą władz miejskich: Urzędu Miejskiego, Burmistrza i Rady Miejskiej, (żródło: .

Ratusz i ulica 1 Maja na grafice z roku1821.
    Obecna ulica 1 Maja w Kowarach; z prawej Ratusz; akwaforta, Friedrich ...