Krzyż pokutny - Jaczów

Kościół Apostołów Szymona i Tadeusza Judy

Katharinen Kirche

XVI wiek

Kościół Apostołów Szymona i Tadeusza Judy jest jednym z najstarszych zabytków na Ziemi Głogowskiej. Po raz pierwszy został wymieniony w dokumentach w 1201 roku. W obecnej formie pochodzi z XVI wieku, kiedy to dokonano jego znacznej przebudowy. Murowany z cegły. Z pierwszego założenia zachowała się północna ściana od łuku tęczowego do wieży z zamurowanym portalem. Obecnie jest to jednonawowa oskarpowana budowla ze sklepieniami o układzie krzyżowo - żebrowym w prezbiterium i sieciowym w nawie. Z ...
Kościół Apostołów Szymona i Tadeusza Judy jest jednym z najstarszych zabytków na Ziemi Głogowskiej. Po raz pierwszy został wymieniony w dokumentach w 1201 roku. W obecnej formie pochodzi z XVI wieku, kiedy to dokonano jego znacznej przebudowy. Murowany z cegły. Z pierwszego założenia zachowała się północna ściana od łuku tęczowego do wieży z zamurowanym portalem. Obecnie jest to jednonawowa oskarpowana budowla ze sklepieniami o układzie krzyżowo - żebrowym w prezbiterium i sieciowym w nawie. Z późnego średniowiecza pochodzi kruchta dostawiona do południowej ściany nawy, z ozdobnym szczytem z gotyckimi rzeźbami we wnękach. W czasach nowożytnych do prezbiterium dostawiono zakrystię.Obok kościoła stoi figura Jana Nepomucena datowana na 1729 rok. Na wschód od kościoła przy murze cmentarnym zlokalizowane jest mauzoleum pochodzące z drugiej połowy XVIII wieku. Prostokątne , zbudowane z cegły , otynkowane. Brak elementów nagrobnych w złym stanie technicznym. (Tomasz Mietlicki).

Jaczów.
    Wielopolowa widokówka z Jaczowa z obiegu 1909 r. Czarno-biała ...