Wnętrza pałacu

Pałac Składowice

Schloss Siebendorf

XVI wiek
Istnieje częściowo

Jedynym zachowanym obiektem o znaczeniu historyczno-zabytkowym, jest w Składowicach renesansowy pałac z XVI wieku, w którym mieszkał Jonston. Kilkukrotnie przebudowywany w XIX i XX wieku zatracił swój pierwotny wygląd. Z początkowego założenia zachował się jedynie zarys rzutu i fragmenty murów . W głównej sali zachowały się częsciowo sztukaterskie dekoracje o motywach roślinnych i figuralnych. W latach siedemdziesiątych XX wieku mieściła sie tu Izba Pamięci poświęcona Jonstonowi. Obecnie opuszczony ...
Jedynym zachowanym obiektem o znaczeniu historyczno-zabytkowym, jest w Składowicach renesansowy pałac z XVI wieku, w którym mieszkał Jonston. Kilkukrotnie przebudowywany w XIX i XX wieku zatracił swój pierwotny wygląd. Z początkowego założenia zachował się jedynie zarys rzutu i fragmenty murów . W głównej sali zachowały się częsciowo sztukaterskie dekoracje o motywach roślinnych i figuralnych. W latach siedemdziesiątych XX wieku mieściła sie tu Izba Pamięci poświęcona Jonstonowi. Obecnie opuszczony i zaniedbany budynek popadł w zapomnienie , podobnie jak otaczający go park z okazami ponad 200 letnich dębów i kasztanowców. W czasie II Wojny Światowej w Składowicach mieścił sie podobóz radzieckich jeńców wojennych . (wg. Henryka Rusewicza).

Pozdrowienia ze Składowic na pocztówce z początku XX wieku.
    Pałac Składowice (fragment pocztówki).