Kościół św. Antoniego

Kościół Świętego Antoniego – rzymskokatolicki kościół parafialny należący do dekanatu Leśnica diecezji opolskiej.

Budowa jednonawowej świątyni z kamienia wapiennego została rozpoczęta dzięki staraniom księdza Fryderyka Czernika w 1935 roku i ukończona została w 1937 roku. Kościół został zaprojektowany przez berlińskiego inżyniera Feliksa Hinssena z Berlina. Wśród malowideł postaci świętych i wiernych na ścianie półokrągłego prezbiterium jest umieszczona podobizna hrabiny Johanny von Schaffgotsch, ...

Budowa jednonawowej świątyni z kamienia wapiennego została rozpoczęta dzięki staraniom księdza Fryderyka Czernika w 1935 roku i ukończona została w 1937 roku. Kościół został zaprojektowany przez berlińskiego inżyniera Feliksa Hinssena z Berlina. Wśród malowideł postaci świętych i wiernych na ścianie półokrągłego prezbiterium jest umieszczona podobizna hrabiny Johanny von Schaffgotsch, żony Johanna Antona, który wspierał finansowo budowę kościoła. Podczas bombardowania Zdzieszowic w 1944 roku budowla została poważnie uszkodzona. Po II wojnie światowej została odbudowana, a w latach sześćdziesiątych XX wieku jej wnętrze zostało odnowione.
Świątynia znajduje się w ewidencji zabytków gminy Zdzieszowic
za wikipedią

Historia parafii i kościoła - Parafia powstała 1 VI 1922 r. wyodrębniona z parafii Leśnica. Kościół parafialny św. Antoniego został wybudowany w latach 1935-37 - dzięki ks. Fryderykowi Czernikowi, konsekrowany 11 XI 1937 r., uszkodzony w 1944 r., odbudowany 1945/46 . Poprzedni, wzniesiony w 1920 r., służy do dziś. Do czasu wybuchu II wojny światowej Zdzieszowice były dwujęzyczne: w kościele msze święte odprawiano w języku polskim i niemieckim, od 1991 roku ponownie wprowadzone zostały msze w języku niemieckim. Wg. .

Zdzieszowice na pocztówce z lat 30 XX w. Dworzec kolejowy, zakłady ...
    Kościół św. Antoniego w Zdzieszowicach.