Kaplica Wniebowzięcia NMP

Kaplica pałacowa

koniec XVII w.

Barokowa kaplica mszalna Wniebowzięcia NMP, murowana, wzniesiona w 1692 r. przez Filipa Antona von Hayna, założona na ośmioboku, nakryta kopułą z latarnią. Okna i portal zamknięte półkoliście, w kamiennych opaskach, elewacje boniowane w tynku. Wewnątrz na kopule polichromie z XVII w., przemalowane w XVIII i XIX w., oraz skromny wystrój barokowy z XVII i XVIII w., m.in. drewniany polichromowany olłtarz i drewniane polichromowane figury. Obecnie kaplica służy jako kościół dla mieszkańców Maciejowca. ...
Barokowa kaplica mszalna Wniebowzięcia NMP, murowana, wzniesiona w 1692 r. przez Filipa Antona von Hayna, założona na ośmioboku, nakryta kopułą z latarnią. Okna i portal zamknięte półkoliście, w kamiennych opaskach, elewacje boniowane w tynku. Wewnątrz na kopule polichromie z XVII w., przemalowane w XVIII i XIX w., oraz skromny wystrój barokowy z XVII i XVIII w., m.in. drewniany polichromowany olłtarz i drewniane polichromowane figury. Obecnie kaplica służy jako kościół dla mieszkańców Maciejowca. (moose za M. Staffa, SGTS, t. 2 cz. II, s. 10)

Wnętrze kościoła w Maciejowcu.
    Rododendrony przy pałacu i kaplicy w Maciejowcu faktycznie są ...