Park Werbistów

Park pierwotnie należał do werbistów . Wybudował go wraz kompleksem gospodarczo-mieszkalnymi św. Arnold Janssen. Tu też modlił się wraz z uczniami.
Projekt parku nawiązywał do kuli ziemskiej. Kompozycje z kwiatów tworzyły poszczególne kontynenty i kraje, a oceany imitowały kanały wypełnione wodą. Drewniane mosty łączyły poszczególny wysepki - kontynenty. Wszystko nawiązywały do misyjnego charakteru zgromadzenia werbistów i miało przygotowywać przyszłych misjonarzy do pracy w dalekich krajach.
W parku na uwagę zasługuje odrestaurowana kapliczka młodzianków (młodych świętych): św. Stanisława Kostki, św. Alojzego Gonzagi i Berkamansa. Była to kapliczka otwarta dla wszystkich, którzy chcieli się pomodlić podczas spaceru.
W drugiej części parku znajduje się kapliczka Stabat Mater Dolorosa (Matki Bożej Bolesnej)z piękną mozaiką.
W parku usytuowano też Golgotę – wzniesienie odzwierciedlające śmierć Jezusa (murowany krzyż, figura Matki Bożej i św. Jana). Wzdłuż ścieżek umieszczone były poszczególne sceny z życia Jezusa przedstawione na specjalnie wypalanych gipsowych płytach.
Na ścianie przylegającej do parku stodoły znaduje się puste miejsce po figurze. Dotychczas nie dało się odnaleźć stojącej tam wówczas rzeźby.
W latach pięćdziesiątych XX wieku odebrano park Kościołowi i oddano wraz z częścią gospodarstwa na użytek szkoły zawodowej. Ponownie werbiści odzyskali park w maju 2005. Jest on znów miejscem kultu religijnego i rozrywki. Każdego 13 dnia miesiąca wierni gromadzą się na nabożeństwach fatimskich. Tu także odbywają się odpusty i festyny parafialne oraz misyjne zjazdy dzieci i młodzieży. Wg. .

Staw Łódkowy w ogrodach Domu Misyjnego
    Jedna z figurek (Anioł Stróż) w Parku Werbistów w Nysie