Wnętrze Kościóła Matki Boskiej Bolesnej

Kościół parafialny Matki Boskiej Bolesnej

Historia parafii - Utworzenie parafii jako kuracji nastąpiło w 1941 r. przy kościele zakonnym OO. Werbistów, którzy w 1892 r. założyli obszerny klasztor i szkołę (prywatne gimnazjum) tzw. "Święty Krzyż" na terenie parafii św. Jana Chrzciciela w Średniej Wsi.Parafia jako Kuracja obejmowała mieszkańców tzw. Górnej Wsi. Dekretem Biskupa Opolskiego z dnia 15.0.1979 r. 13 ulic z parafii św. Jakuba zostało przyłączonych do parafii M.B. Bolesnej. - Filie prafii to kaplice: w klasztorze Księży Werbistów, ...
Historia parafii - Utworzenie parafii jako kuracji nastąpiło w 1941 r. przy kościele zakonnym OO. Werbistów, którzy w 1892 r. założyli obszerny klasztor i szkołę (prywatne gimnazjum) tzw. "Święty Krzyż" na terenie parafii św. Jana Chrzciciela w Średniej Wsi.Parafia jako Kuracja obejmowała mieszkańców tzw. Górnej Wsi. Dekretem Biskupa Opolskiego z dnia 15.0.1979 r. 13 ulic z parafii św. Jakuba zostało przyłączonych do parafii M.B. Bolesnej. - Filie prafii to kaplice: w klasztorze Księży Werbistów, pw. Św. Krzyża; w Cenrum Duchowości Księży Werbistów; w klasztorze Sióstr Misyjnych Służebnic Ducha Świętego; w klasztorze Sióstr Klauzurowych Służebnic Ducha Świętego od Wieczystej Adoracji .Historia kościoła parafialnego Matki Boskiej Bolesnej -: Kościół w stylu neogotyckim wybudowany w 1907 r., konsekrowany 28.09.1924 r. Ten murowany, neogotycki kościół na początku budowany był z przeznaczeniem wyłącznie seminaryjnym – tu młodzi chłopcy (klerycy wstępujący do Zgromadzenia Słowa Bożego) spędzali czas na modlitwie.
W drugiej części świątyni nie było nawet ławek. Po dwóch stronach ołtarza znajdowały się oratoria – „przytulne” miejsca modlitwy dla kleryków.
Najważniejszym zabytkiem koscioła jest bogato zdobiona monstrancja z XIX wieku, a także ambona, chór i organy.
Zarówno ołtarz, jak i zabudowania wykonane są zgodnie z duchowością zgromadzenia św. Arnolda Janssena i utrzymane w symbolice liczby "3", co podkreślać ma hołd wobec Trójcy Świętej. Wg. i .

Kościół Matki Boskiej Bolesnej i Dom Misyjny św. Krzyża.
    Kościół Matki Boskiej Bolesnej.