Chałupa wieńcowa

XIX w

Chałupa o konstrukcji wieńcowej zbudowana na początku XIX wieku. Poziomo ułożone belki łączone są w narożach na tzw. "rybi ogon". Szczyt chałupy jest oszalowany. Stromy dwuspadowy dach pokryty jest blachą. Podmurówka została wykonana z kamieni polnych. Stosunek wysokości dachu do wysokosci ścian wynosi 3:1. Chałupa jest opuszczona co niestety jest poważnym zagrożeniem dla jej dalszego bytu. Stanowi ona charakterystyczny przykład budownictwa regionalnego Ziemi Kłodzkiej i należy już do wielkiej ...
Chałupa o konstrukcji wieńcowej zbudowana na początku XIX wieku. Poziomo ułożone belki łączone są w narożach na tzw. "rybi ogon". Szczyt chałupy jest oszalowany. Stromy dwuspadowy dach pokryty jest blachą. Podmurówka została wykonana z kamieni polnych. Stosunek wysokości dachu do wysokosci ścian wynosi 3:1. Chałupa jest opuszczona co niestety jest poważnym zagrożeniem dla jej dalszego bytu. Stanowi ona charakterystyczny przykład budownictwa regionalnego Ziemi Kłodzkiej i należy już do wielkiej rzadkości. ( [phantasma1958] na podst. folderu Nieformalnego Stowarzyszenia "Zielony Raj" w Jaszkowej Górnej)

Jaszkowa Górna - chałupa o konstrukcji wieńcowej zbudowana na ...
    Jaszkowa Górna - chałupa wieńcowa. W narożu po prawej stronie ...