Baszta (ul. Ratuszowa)

Baszta (ul. Nowy Świat 7)

Baszta (ul. Zakonna)

Baszta (ul. Nowy Świat 1a)

Mury obronne

Istnieje częściowo

Stare miasto zamykał zachowany do dziś w fragmentach mur obronny z 3 bramami i 22 wieżami, z których ocalało w różnym stanie jedynie dziewięć. Najlepiej reprezentuje się baszta z gontowym dachem przy ul. Ratuszowej. Mur obronny, wzmiankowany po raz pierwszy w 1280 roku zbudowany został z kamienia wydobywanego w kamieniołomach pobliskiej wsi Królowe. Dokumenty wspominają również fosę i wały.
Niewątpliwie zgodę na budowę tych umocnień miasto zawdzięcza królowi Czech Przemysłowi Ottokarowi II, ...
Niewątpliwie zgodę na budowę tych umocnień miasto zawdzięcza królowi Czech Przemysłowi Ottokarowi II, którego inny prezent, las miejski darowany w 1265 roku posiada do dziś. Wg. .

Widok ogólny klasztoru, kościoła i gimnazjum. Na pierwszym planie ...
    Stare gimnazjum i mury miejskie w Głubczycach.