Kościół Świętej Rodziny

Kościół zbudowany jest w stylu bazylikowym. Ufundowany został przez Ks. J. M. Nathana, fundatora Zakładu Psychiatrycznego w Branicach. Zakład ten, budowany w latach 1929-1932, był w tym czasie jedyną tego typu placówką na terenie środkowej Europy.
Fundator szpitala w 1930 roku wzniósł przy nim kościół, nazywany po dziś dzień szpitalnym.
Obecnie służy on nie tylko pacjentom. To również drugi w Branicach kościół parafialny.Parafia jako kuracja ustanowiona przez arcybiskupa ołomunieckiego Precana ...
Obecnie służy on nie tylko pacjentom. To również drugi w Branicach kościół parafialny.Parafia jako kuracja ustanowiona przez arcybiskupa ołomunieckiego Precana dnia 1 IX 1931 r. i jako placówka duszpasterstwa chorych wyodrębniona z par. Wniebowzięcia NMP w Branicach.Konsekrowany przez Bpa Józefa Schinzel, sufragana z Ołomuńca. Posiada mozaikę, zaprojektowaną przez br. Notkera Beckera, benedyktyna z Maria Lach. Wystrój kościoła projektował i nadzorował prof. G. Utinger z Wrocławia. Konsekracja kościoła w dniu 6 VI 1932 r. Wg. i .

Kościół Świętej Rodziny.
    Zakład Psychiatryczny w Branicach wraz z Kościołem parafialnym ...