Portale

Plebania

Epitafia i nagrobki

Kościół św. Antoniego

Evangelische Grenzkirche

Za czasów von Warnsdorfa w 1654 r. po procesach rekatolizacyjnych na Śląsku rozpoczęła się z inicjatywy mieszkańców Biedrzychowic budowa kościoła granicznego (Grenzkirche) dla ewangelików przygranicznych miejscowości śląskich, które były zależne od katolickich Habsburgów. Do 1656 r. mieszkańcy płacili dziesięcinę księdzu w Gryfowie. I tak w latach 1654-56 powstał ów ewangelicki kościół graniczny „Zum Jesusbrunnen” - „U studni Jezusa”, który po rozbudowie 1668 r. posiadał aż 2200 miejsc siedzących. ...
Za czasów von Warnsdorfa w 1654 r. po procesach rekatolizacyjnych na Śląsku rozpoczęła się z inicjatywy mieszkańców Biedrzychowic budowa kościoła granicznego (Grenzkirche) dla ewangelików przygranicznych miejscowości śląskich, które były zależne od katolickich Habsburgów. Do 1656 r. mieszkańcy płacili dziesięcinę księdzu w Gryfowie. I tak w latach 1654-56 powstał ów ewangelicki kościół graniczny „Zum Jesusbrunnen” - „U studni Jezusa”, który po rozbudowie 1668 r. posiadał aż 2200 miejsc siedzących. Dnia 20.02.1656 r. poświęcony został nowy kościół. W czasie prac odkryto źródło w miejscu ołtarza, a ludzie – jak podaje kronikarz – leczą się tą wodą. Świątynia ta posiada szereg chórów, które otaczały barokowy ołtarz z wyobrażeniem Chrystusa i aniołów oraz piękną barokową ambonę (do dziś w niezmienionej formie przetrwały organy i jedna z lóż oraz częściowo ołtarz). Pod względem architektonicznym świątynia ta jest założona na planie krzyża z zakończonym trójbocznie prezbiterium, nakryta pozornym sklepieniem kolebkowym. Od północy przyległa czworoboczna wieża wybudowana ok. 1680 r., przechodząca potem w ośmiobok, zwieńczona cebulastym hełmem z latarnią. W 1753 r. dobudowano kaplice i kruchty. Zewnętrzną elewację kościoła ozdabiają portale: jeden renesansowy i dwa barokowe z lat 1680 i 1741 oraz dobrze zachowane barokowe epitafium nagrobne. Wieża zaś kryje w sobie dobrze zachowany mechanizm zegarowy oraz pięknie zdobiony dzwon z 1779 r.
Restaurowany w XIX w., remontowany w latach 1949 i 1976.
Opis zaczerpnięto ze strony gminy Olszyna

Biedrzychowice-Friedersdorf am Quais.
    Biedrzychowice-Friedersdorf am Quais.Kościół.
    Biedrzychowice-Friedersdorf am Queis.Plebania.
    Kościół św. Antoniego w Biedrzychowicach.
    Nowa Świdnica. Szkoła i gospoda. Biedrzychowice. Pałac i kościół.
    Biedrzychowice, widok ogólny.
    Biedrzychowice - kościół, sklep Carla Lange, karczma sądowa i ...
    Kościół w Biedrzychowicach.
    Biedrzychowice-Friedersdorf am Queis,poswiecenie dzwonow.
    Panorama Biedrzychowic z dominantą kościoła św. Antoniego.
    Biedrzychowice - kościół św. Antoniego
    Panorama kościóła św. Antoniego w Biedrzychowicach. Po raz pierwszy, ...
    Dawny kościół graniczny w Biedrzychowicach.
    Kościół św. Antoniego.
    Dawny kościół ewangelicki.
    Dawny kościół ewangelicki z XVIII wieku.
    komentarze: 0
    Kościół św. Antoniego w Biedrzychowicach. Warto porównać z http://wroclaw.hydral.com.pl/27139,foto.html
    Biedrzychowice - kościół św. Antoniego i kaplica cmentarna.
    Biedrzychowice, kościół św. Antoniego - widok od wschodu.