Wzgórze Matyldy (482 m n.p.m)

Der Pilz / Mathildenhöhe

Istnieje częściowo

Nazwa wzgórza w Parku Leśnym pochodzi od imienia Matyldy Urszuli zu Dohna-Schlobiten (1861-1943), drugiej żony księcia Jana Henryka XI v. Hochberg - właściciela uzdrowiska w Szczawnie. Altana na Wzgórzu Matyldy (nazwa nieformalna) musiała powstać w latach 90. XIX wieku pod wpływem romantycznej mody na upiększanie krajobrazu. Park leśny ponad ogrodzonym Parkiem Zdrojowym oferował wówczas jeszcze piękne widoki z niezarośniętych miejsc. Najprawdopodobniej w latach 20. obiekt stracił swoją główną atrakcję ...
Nazwa wzgórza w Parku Leśnym pochodzi od imienia Matyldy Urszuli zu Dohna-Schlobiten (1861-1943), drugiej żony księcia Jana Henryka XI v. Hochberg - właściciela uzdrowiska w Szczawnie. Altana na Wzgórzu Matyldy (nazwa nieformalna) musiała powstać w latach 90. XIX wieku pod wpływem romantycznej mody na upiększanie krajobrazu. Park leśny ponad ogrodzonym Parkiem Zdrojowym oferował wówczas jeszcze piękne widoki z niezarośniętych miejsc. Najprawdopodobniej w latach 20. obiekt stracił swoją główną atrakcję - punkt widokowy, pozostając na mapach jako miejsce zadumy i odpoczynku. W latach 60. na wzgórzu umieszczono jedną ze stacji Ścieżki Zdrowia z urządzeniami do ćwiczeń obwodowych. Urządzenia te uległy również zniszczeniu (moose)

Punkt widokowy na Wzgórzu Matyldy.
    Samotny wędrowiec (i fotograf) na Wzniesieniu Matyldy w 1900 roku. ...