Kościół św. Mikołaja

Katholische Kirche

Pierwsze historyczne wzmianki o kościele pochodzą z 1290r. Wzniesiony został na przełomie XIII/XIV wieku. Kościół murowany w stylu gotyckim. Rozbudowany został na przełomie wieków XV i XVI, choć niektóre jego elementy dobudowano jeszcze później m.in. wieżę kościelną, którą wzniesiono w 1564r. W czasie działań wojennych w 1945r. kościół został w 80% spalony. 13 lat później został odbudowany, jednak już bez wieży. W latach następnych zbudowano dwa boczne ołtarze, w jednym z nich umieszczono obraz Matki ...
Pierwsze historyczne wzmianki o kościele pochodzą z 1290r. Wzniesiony został na przełomie XIII/XIV wieku. Kościół murowany w stylu gotyckim. Rozbudowany został na przełomie wieków XV i XVI, choć niektóre jego elementy dobudowano jeszcze później m.in. wieżę kościelną, którą wzniesiono w 1564r. W czasie działań wojennych w 1945r. kościół został w 80% spalony. 13 lat później został odbudowany, jednak już bez wieży. W latach następnych zbudowano dwa boczne ołtarze, w jednym z nich umieszczono obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, a w drugim św. Stanisława bpa. Kościół wymurowany jest z cegły w układzie gotyckim. Krótkie jednoczęściowe prezbiterium zamknięte jest prostą ścianą. Wśród zabytków wewnątrz kościoła szczególnie warto zobaczyć rzeźbę Chrystusa „Ecce Homo” z XV w., oraz rzeźbę Chrystusa na Górze Oliwnej z I poł. XVI w. Wg. .

Pomnik ofiar I wojny światowej, szkoła, kościół oraz gospoda w ...
    Pozdrowienia z Wilkowa. Na pocztówce przedstawiono gospodę Klosego, ...