Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.

Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś
StaSta

Pozdrowienia z Lądka-Zdroju
Autor: Zbigniew Franczukowski (bynio)°, Data dodania: 2015-02-09 20:11:59, Aktualizacja: 2015-02-09 20:15:16, Odsłon: 4127

Pomiędzy czternastu zdrojowiskami prowincyi Szląskiej Landek albo Lądek tak pod względem czarującego położenia, jako też i wspaniałych zakładów leczniczych, wreszcie pod względem wygody, pożytku, rozrywek i przyjemności dla chorych, niezaprzeczenie pierwsze zajmuje miejsce.

Tymi słowy dr Aleksander Ostrowicz w 1881 r. opowiadał o Lądku-Zdroju. A oto i pocztówka z 1901 r., wydana przez Lithographie und Verlag Theodor Drescher, w humorystyczny sposób reklamująca atrakcje uzdrowiska i okolic.

Zdjęcie nr

W kolejności od lewej strony:

• „Express” do Lądka-Zdroju przez dolinę Białej Lądeckiej; o „zawrotnej” prędkości pociągu świadczą biegnące za ostatnim wagonem dwa uwiązane pieski.
  • Maria, Marie, Marianca i Mariechen w kolejce do „Zdroju Marii” („Marienbad” ob. Zdrój Wojciech), najbardziej charakterystycznego budynku uzdrowiska.
  • Turysta spoglądający przez lunetę ze Skalnego Zębu (Achillesfelsen) w Stołowych Skałach (Schollenstein), jednej z największych atrakcji krajoznawczych tej części Sudetów.
  • Kuracjusz idący zażyć kąpieli w termie siarczkowej zatyka nos, bowiem wydzielający się tutaj siarkowodór ma zapach zgniłych jaj.
  • Romantyczny park z „Leśną świątynią” („Waldtempel”) i wielką fontanną był ulubionym zakątkiem uzdrowiska i miejscem schadzek zakochanych, czego symbolem są przebite strzałą dwa płonące serca.
  • Jeżeli „Germański Zdrój” („Germanenbad”) to i rudowłoso-rudobrody starożytny Germanin w kąpieli – tak reklamował się Zakład Wodoleczniczy w Stójkowie (Olbersdorf).
  • Prócz bagaży z napisem „szczęśliwej podróży” i parasolek, kuracjusze przywożą ze sobą również kije golfowe; nie brakuje tu także przejezdnych i turystów.
  • Mężczyzna w cylindrze, spacerujący z butami w ręku, propaguje system leczniczy księdza Kneippa polegający m.in. na polewaniu ciała zimną wodą, chodzeniu boso po mokrej trawie i brodzeniu w wodzie.

/ / /
Piękne!