Szkoła podstawowa im.Tadeusza Kościuszki

Istnieje częściowo

Szkoła Podstawowa w Woliborzu zajmuje zabytkowy budynek z 1904 roku, z którego okien roztacza się piękny widok na Góry Sowie. Została ona założona 19 września 1945 a jej pierwszym kierownikiem był Bolesław Cepnik i wraz z żoną Anną Cepnik byli wówczas jedynymi nauczycielami, ucząc 80 uczniów w 5 klasach. W kolejnych latach kadra nauczycielska nieznacznie zwiększała się, a ilość uczniów w różnym stopniu przekraczała setkę. W 1955 roku przy szkole zorganizowano nawet Szkołę dla pracujących (klasy V, ...
Szkoła Podstawowa w Woliborzu zajmuje zabytkowy budynek z 1904 roku, z którego okien roztacza się piękny widok na Góry Sowie. Została ona założona 19 września 1945 a jej pierwszym kierownikiem był Bolesław Cepnik i wraz z żoną Anną Cepnik byli wówczas jedynymi nauczycielami, ucząc 80 uczniów w 5 klasach. W kolejnych latach kadra nauczycielska nieznacznie zwiększała się, a ilość uczniów w różnym stopniu przekraczała setkę. W 1955 roku przy szkole zorganizowano nawet Szkołę dla pracujących (klasy V, VI, VII). Obecnie w szkole zorganizowane są zajęcia w sześciu klasopracowniach a do dyspozycji jest również biblioteka, świetlica, stołówka, sala gimnastyczna, boisko szkolne i pracownia komputerowa. Przy szkole znajduje się również pracownia ceramiczna.

We wrześniu 2012 roku szkoła została zamknięta.

Wolibórz na przedwojennym ujęciu z widokiem na szkołę, kościół ...