Detale architektoniczne

Pomnik ofiar II wojny światowej (Krasiejów)

Pomnik (tablice pamięci) ofiar I wojny światowej (Krasiejów)

Kościół św. Małgorzaty Męczennicy

Uroczyste położenie kamienia węgielnego pod obecny kościół nastąpiło w połowie lipca 1910 roku. Obiekt budowano od 1911 do 1913 roku. Kościół w Krasiejowie wybudowany w stylu neobarokowym obfituje w bogate zdobnictwo – malowidła i freski przedstawiające sceny biblijne oraz ornamentykę i złocenia charakterystyczne dla tego stylu architektonicznego. Równie bogaty jest ołtarz główny, którego kolumny i obramowania obrazów zdobią złocone, stylizowane motywy roślinne wykonane z drewna lipowego. Organy, ...
Uroczyste położenie kamienia węgielnego pod obecny kościół nastąpiło w połowie lipca 1910 roku. Obiekt budowano od 1911 do 1913 roku. Kościół w Krasiejowie wybudowany w stylu neobarokowym obfituje w bogate zdobnictwo – malowidła i freski przedstawiające sceny biblijne oraz ornamentykę i złocenia charakterystyczne dla tego stylu architektonicznego. Równie bogaty jest ołtarz główny, którego kolumny i obramowania obrazów zdobią złocone, stylizowane motywy roślinne wykonane z drewna lipowego. Organy, ołtarze i ambona zostały wykonane w bawarskim Regensburgu. W bocznym ołtarzu znajduje się kopia obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej z XVII wieku. Obraz ten pochodzi jeszcze z dawnego kościoła. Obrazy i fragmenty ołtarza od lutego 2000 roku konserwowali artyści plastycy z Opola Jan Maciuch i Marek Maciąg. Ponad 70 elementów trzeba było wykonać od nowa, a 400 zdemontować, zaimpregnować, odnowić. Więcej na stronie internetowej .

Krasiejów - szkoła i kościół.
    Krasiejów - przed wejściem do kościoła.