Rzeźba Ptak (dawna)

Autorką rzeźby "Ptak" ustawionej w zachodniej części Parku Tysiąclecia jest zielonogórska artystka Barbara (Basia) Bańda, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu.
Rzeźba przedstawia czarnego kruka, we wnętrzu którego umieszczony jest czerwony hamak.
"Czarny kruk w naszej kulturze jest uosobieniem niepokoju i niepewności, a jego złowieszcze krakanie zwykle zapowiada złą nowinę lub poprzedza nieszczęście. Bywa on także symbolem siły, władzy i mądrości. W opowieściach ludowych czarne ptaki ...
"Czarny kruk w naszej kulturze jest uosobieniem niepokoju i niepewności, a jego złowieszcze krakanie zwykle zapowiada złą nowinę lub poprzedza nieszczęście. Bywa on także symbolem siły, władzy i mądrości. W opowieściach ludowych czarne ptaki często kojarzone są z chorobą lub śmiercią. Pomysł artystki wyszedł od skojarzenia ptaków latających nad szpitalem, będącym w bezpośrednim sąsiedztwie parku. Ich obecność i głośny śpiew wzbudzają w przechodniach uczucie niepokoju i potęgują obawy o zdrowie bliskiej osoby. Poprzez umieszczenie w brzuchu ptaka wygodnego hamaka, artystka oswaja lęk wobec wyolbrzymionego potwora. Figura, która z oddali wydaje się złowieszcza, w bliższym kontakcie zostaje oswojona – daje przechodniom poczucie bezpieczeństwa, schronienie. Projekt Basi Bańdy dotyczy relacji człowieka z naturą, jest refleksją na temat lęku przed światem przyrody i znaczeń, które przypisał jej człowiek."
Realizacja: Tomasz Relewicz. Otwarcie rzeźby "Ptak", będącej częścią projektu "Park Tysiąclecia", nastąpiło 25.09.2014 r.
[wg ]
Rzeźba "Ptak" została usunięta przez jej twórców w dniu 17.08.2018 r., ze względu na zły stan techniczny, stanowiący zagrożenie dla 'użytkowników'.

Rzeźba "Ptak" autorstwa Barbary Bańdy, ustawiona w zachodniej ...