Mur kościelny

Kościół Imienia NMP

Kościół pod wezwaniem Imienia Najświętszej Maryi Panny w Szydłowcu Śląskim – kościół filialny należący do parafii pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Niemodlinie, w Dekanacie Niemodlin.
Pierwszy kościół w tej miejscowości wzmiankowany był już w 1335 roku, w rejestrze dziesięcin nuncjusza Galharda de Carceribus. Obecny kościół zbudowany w latach 1616 – 1617 jako świątynia protestancka, został ufundowany przez właścicieli Szydłowca Hansa Pucklera z Grodźca (Pückler von Groditz) ...
Pierwszy kościół w tej miejscowości wzmiankowany był już w 1335 roku, w rejestrze dziesięcin nuncjusza Galharda de Carceribus. Obecny kościół zbudowany w latach 1616 – 1617 jako świątynia protestancka, został ufundowany przez właścicieli Szydłowca Hansa Pucklera z Grodźca (Pückler von Groditz) i jego żonę Helenę z domu Sedlnitzky von Choltitz.
W kościele zachowało się pierwotne, manierystyczne jego wyposażenie: ołtarz główny, krucyfiks, ambona i chrzcielnica, dzieło artystów z Nysy, rzeźbiarza - Hermana Fischera i malarza polichromii – Caspra Wincklera, ustawione symetrycznie w prezbiterium. Sprzęty te, o formie inspirowanej pośrednio sztuką Saksonii, tworzą tzw. liturgiczny trójdźwięk luterańskiego kościoła, odpowiadający dwóm zachowanym przez zwolenników Lutra sakramentom (ołtarza i chrztu) oraz randze Słowa Bożego.
W świątyni podziwiać można również zachowaną tablicę erekcyjną, epitafia dzieci Hansa Pucklera, płytę nagrobną rycerza z rodu von Puckler oraz epitafium Heleny von Puckler.

Szydłowiec. Gospoda, szkoła i kościół.
    Fragment muru kościelnego z nieistniejącą obecnie bramą wjazdową. ...