Nadleśnictwo Wałbrzych

Treutlervilla, Rittergut Neu Lässig

Majątek w Nowym Lesieńcu z 105 ha lasu w 1925 r. należał od 1840 r. do wałbrzyskiej rodziny Treutler. W 1884 r. Oswald Treutler, właściciel majątku, został podniesiony do stanu szlacheckiego. Na początku XX wieku po sprzedaniu wałbrzyskiego majątku młyńskiego gwarectwu, które wybudowało tam szpital, główna siedziba rodu von Treutler znajdowała się w Nowym Lesieńcu. Na stokach Cmentarnej (Kinhübel) postawiono mauzoleum jako miejsce rodzinnego pochówku. ...
Majątek w Nowym Lesieńcu z 105 ha lasu w 1925 r. należał od 1840 r. do wałbrzyskiej rodziny Treutler. W 1884 r. Oswald Treutler, właściciel majątku, został podniesiony do stanu szlacheckiego. Na początku XX wieku po sprzedaniu wałbrzyskiego majątku młyńskiego gwarectwu, które wybudowało tam szpital, główna siedziba rodu von Treutler znajdowała się w Nowym Lesieńcu. Na stokach Cmentarnej (Kinhübel) postawiono mauzoleum jako miejsce rodzinnego pochówku. Najprawdopodobniej tam też przeniesiono grobowiec ze skasowanego wałbrzyskiego cmentarza na Piasku.
Willa Treutlerów jest obecnie siedzibą Nadleśnictwa Wałbrzych. [źrodła: Kleinwächter - "Durch Waldenburgs Straßen", "Bilder aus dem Waldenburger Lande; Bartsch - "Aus der Geschichte unseres Waldenburger Berglandes"]

Willa Treutlerów w Nowym Lesieńcu (Neu Lässig).
    Willa Treutlerów przy ul.Miłej. Obecnie mieści się tu Nadleśnictwo ...