Kościół św. Piotra i Pawła oo. bonifratrów

Kirche der Barmherzigen Brüder

Ten barokowy kościół wzniesiono w latach 1783-1787r. z wieżą z 1793 r.Należy do kompleksu budynków, którymi opiekują się ojcowie bonifratrzy .
Wnętrze nakryte jest sklepieniem kolebkowym z lunetami. Kościół jest murowany, otynkowany, salowy, z trójbocznie zamkniętym prezbiterium. Ołtarz główny reprezentuje styl klasycystyczny z poł. XIX wieku.
Warto zwrócić uwagę na dwa boczne ołtarze i ambonę z rzeźbą Miłosiernego Samarytanina. Chór wsparty na trzech półkolistych arkadach, nad nim sklepienie kolebkowo-krzyżowe. ...
Oświetlenie wnętrza przez okna zwieńczone półkoliście. Wg. .

Kościół oo. Bonifratrów w Prudniku. Datowanie baaardzo przybliżone.