Park dworski (dawny)

Budynki gospodarcze

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna (dawny Dwór)

Schloss Giersdorf

XVIIw./ przebudowa przełom XIX/XX w.

Dwór został zbudowany jako późnorenesansowy na początku XVII w. i następnie nadbudowany na przełomie XIX i XX wieku. Jest to budowla murowana z kamienia i cegły, otynkowana, założona na planie prostokąta, z aneksem przy elewacji północnej, trójkondygnacyjna, nakryta dachem dwuspadowym o niskiej strzałce. Elewacja frontowa siedmioosiowa o nieregularnym układzie okien; okna przyziemia ujęte kamiennymi opaskami. Piwnice częściowo są sklepione kolebą, w tylnym ...
Dwór został zbudowany jako późnorenesansowy na początku XVII w. i następnie nadbudowany na przełomie XIX i XX wieku. Jest to budowla murowana z kamienia i cegły, otynkowana, założona na planie prostokąta, z aneksem przy elewacji północnej, trójkondygnacyjna, nakryta dachem dwuspadowym o niskiej strzałce. Elewacja frontowa siedmioosiowa o nieregularnym układzie okien; okna przyziemia ujęte kamiennymi opaskami. Piwnice częściowo są sklepione kolebą, w tylnym trakcie pomieszczenie nakryte sklepieniem kolebkowym z lunetami o dekoracji stiukowej; w pomieszczeniu w narożniku południowo-wschodnim kamienny portal.
Źródło Gmina Głuchołazy

Wieś koło Głuchołaz.Na pocztówce widoczny kościół Świętego Archanioła ...