Kapliczka Szwedzka

Schwedenkapelle

W latach 1618-1648 tereny historycznego hrabstwa kłodzkiego ogarnięte były wojną trzydziestoletnią, a Kłodzczyznę kilkakrotnie pustoszyły wojska szwedzkie. Podczas jednego z najazdów zginęło w Chocieszowie siedmiu szwedzkich żołnierzy. Jako protestantów pochowano ich na skraju lasu, za wsią. Z czasem na mogile miejscowa ludność wybudowała drewnianą kapliczkę z figurą Matki Boskiej. Nie są znane okoliczności śmierci poległych żołnierzy. O ewentualnym starciu wojsk szwedzkich z wojskami cesarskimi ...
W latach 1618-1648 tereny historycznego hrabstwa kłodzkiego ogarnięte były wojną trzydziestoletnią, a Kłodzczyznę kilkakrotnie pustoszyły wojska szwedzkie. Podczas jednego z najazdów zginęło w Chocieszowie siedmiu szwedzkich żołnierzy. Jako protestantów pochowano ich na skraju lasu, za wsią. Z czasem na mogile miejscowa ludność wybudowała drewnianą kapliczkę z figurą Matki Boskiej. Nie są znane okoliczności śmierci poległych żołnierzy. O ewentualnym starciu wojsk szwedzkich z wojskami cesarskimi w okolicach Chocieszowa źródła historyczne milczą.

W środku lasu przy leśnej drodze znajduje się ta oto drewniana ...
    Urocza kapliczka stoi przy leśnej drodze do Studziennej, kilka ...