Detale architektoniczne

Kapliczka Maryjna

Kościół MB Częstochowskiej

Najważniejszym zabytkiem jest kościół, postawiony na miejscu pierwszego drewnianego z XVI w. Starszy kościół był prawdopodobnie ufundowany przez oleśnickiego księcia Karola II, a rozbudowany i uwieńczony wieżą z dzwonem przez ówczesnego właściciela Grabowna - Hansa vom Strachwitz z Brodaw. Kościół ten uległ zniszczeniu prawdopodobnie w pożarze, na jego miejscu w 1850r. powstał nowy w stylu eklektycznym, przetrwał do dziś. Świątynie wzniesiono na planie prostokąta, jednonawowa, na zachodzie uwieńczona ...
Najważniejszym zabytkiem jest kościół, postawiony na miejscu pierwszego drewnianego z XVI w. Starszy kościół był prawdopodobnie ufundowany przez oleśnickiego księcia Karola II, a rozbudowany i uwieńczony wieżą z dzwonem przez ówczesnego właściciela Grabowna - Hansa vom Strachwitz z Brodaw. Kościół ten uległ zniszczeniu prawdopodobnie w pożarze, na jego miejscu w 1850r. powstał nowy w stylu eklektycznym, przetrwał do dziś. Świątynie wzniesiono na planie prostokąta, jednonawowa, na zachodzie uwieńczona wieżą, na wschodzie półkolistym prezbiterium. Zbudowana z cegieł i otynkowana. 25 listopada 1945r. uroczyście wyświęcono luterańską świątynie na kościół rzymskokatolicki. W uroczystości wzięli wszyscy wierni z okolicy, przedstawiciele starostwa, władz szkolnych i licznie zaproszeni goście, przybyło trzech księży- aktu poświęcenia dokonał twardogórski dyrektor gimnazjum- ks.Drla. Obecnie świątynia jest kościołem parafialnym pod wezwaniem MB Częstochowskiej. Uległ zniszczeniu XIX-wieczny wystrój wnętrza, pozostałością dawnego zboru ewangelickiego są empory obiegające kościół z trzech stron, strop oparty jest na drewnianym wiązaniu wiszącym. W kruchcie kościoła na ścianie po lewej stronie znajduje się renesansowa płyta nagrobna Hansa von Strachwitza, wykonana po 1601r. z piaskowca. Przedstawia ona rycerza w zbroi, u którego nóg leży zdjęta przyłbica. Naprzeciwko płyty stoi dolna część chrzcielnicy pochodzącej z 1769r., jej srebrnej góry brak. Była ona darem ówczesnego właściciela Grabowna - Ernesta Zygmunta von Tschierschy z okazji chrztu jego pierworodnego syna. Wg.

Grabowno Wielkie. Pałac, sklep kolonialny z piekarnią M. Mandela, ...
    Grabowno Wielkie. Gospoda, masarnia i sklep Paula Franzke, kościół ...