Teatr Klinika Lalek / Stacja Wolimierz
Stacja kolejowa Pobiedna (dawna)

Bahnhof Meffersdorf (do 1931), Wigandsthal (1931), Wigandsthal-Bad Schwarzbach, Wygnańsk-Zdrój (do 1947 r.)

1904
1991

Dawna stacja na nieistniejącym 10 kilometrowym odcinku transgranicznym (Mirsk - Pobiedna - Jindrichovice), stanowiącym fragment linii kolejowej nr 284 w km 86,347 tejże linii licząc od Legnicy. Wg niemieckiego kilometraża liczonego od stacji w Mirsku stacja z budynkiem dworcowym w Pobiednej znajdowała się na 6,1 km. Dokładniej stację tę umiejscowiono w Gromadnie - pierwotnie kolonii Wolimierza, graniczącej gruntami z Unięcicami (Meffersdorf ) - uprzemysłowioną wsią, która z biegiem czasu coraz bardziej ...
Dawna stacja na nieistniejącym 10 kilometrowym odcinku transgranicznym (Mirsk - Pobiedna - Jindrichovice), stanowiącym fragment linii kolejowej nr 284 w km 86,347 tejże linii licząc od Legnicy. Wg niemieckiego kilometraża liczonego od stacji w Mirsku stacja z budynkiem dworcowym w Pobiednej znajdowała się na 6,1 km. Dokładniej stację tę umiejscowiono w Gromadnie - pierwotnie kolonii Wolimierza, graniczącej gruntami z Unięcicami (Meffersdorf ) - uprzemysłowioną wsią, która z biegiem czasu coraz bardziej asymilowała się z Pobiedną (Wigandsthal), dawnym saksońskim miastem górniczym, które utraciło prawa miejskie w 1815 roku. Obie miejscowości w 1937 roku zostały ze sobą połączone pod nazwą Meffersdorf-Wigandsthal. Dodatkowo, stacja w Pobiednej była najdogodniejszym przystankiem dla kuracjuszy zdążających do nieodległego uzdrowiska w Czerniawie-Zdroju, stąd od lat 30-tych funkcjonowała dwuczłonowa nazwa stacji sugerująca najbliższą odległość od zdroju Wigandsthal-Bad Schwarzbach. Linia nie została uruchomiona po 1945 roku, ale fizycznie tory rozebrano dopiero w 1991 roku. W dawnym opuszczonym budynku dworcowym swoją siedzibę znalazł na początku lat 90-tych teatr eksperymentalny, nazwany Kliniką Lalek. Ośrodek cieszy się znaczną popularnością, zwłaszcza za granicą, skąd przybywa wielu uczestników działań w rozwijanych inicjatywach artystycznych. To ciekawe skądinąd przedsięwzięcie nazwano na tablicy "Teatr-galeria Wolimierz" i gotykiem namalowano "Volpersdorf", co postronnych może wprowadzać w błąd. Ekipa teatru wmurowała semafor w krawędź jednego z dwóch ocalałych peronów. Szefostwo teatru posiada również kilka innych pamiątek kolejowych związanych ze stacją w Pobiednej (moose - różne źródła).

Stacja w Pobiednej-Unięcicach i dworzec z poziomu peronów w początkach ...
    Trójwidok z Pobiednej - panorama najstarszej części Pobiednej ...