Dom Pomocy Społecznej

Villa Reimann, Przedszkole Niepubliczne Sobięcinek (2000-2017)

W okresie przedwojennym w budynku przy obecnej ul. II Armii nr 4 w Wałbrzychu (dzielnica Sobięcin) mieściła się "Villa Reimann". Reimann był właścicielem "Reimann Hof" - kompleksu budynków położonego bezpośrednio na północ od budynku.
/Petroniusz za Michael Klemt/

Po zamknięciu przedszkola w 2017 r. budynek przez 4 lata stał nieużytkowany. W 2021 roku wałbrzyskie MZB ogłosiło przetarg na przebudowę i termomodernizację budynku zlokalizowanego przy ul. II Armii nr 4 w Wałbrzychu na potrzeby Domu ...

Po zamknięciu przedszkola w 2017 r. budynek przez 4 lata stał nieużytkowany. W 2021 roku wałbrzyskie MZB ogłosiło przetarg na przebudowę i termomodernizację budynku zlokalizowanego przy ul. II Armii nr 4 w Wałbrzychu na potrzeby Domu Pomocy Społecznej, który ma tu się przenieść z ul. Zachodniej. Istniejący budynek ma być przeznaczony na całodobowy pobyt osób przewlekle somatycznie chorych (minimalna liczba miejsc/łóżek 45). W budynku ma powstać m.in. pomieszczenia administracyjne, pomieszczenie kuchenne do sporządzania posiłków oraz mniejsze pomieszczenia kuchenne na piętrach, dostępne dla mieszkańców do samodzielnego przygotowania posiłków, łazienka wannowa na każdym z piętrze, pokój dla pracownika socjalnego, pomieszczenie socjalne dla opiekunów i pracowników, łazienka dla personelu, a także magazyn, palarnia i inne niezbędne pomieszczenia gospodarcze. Wedle wytycznych MOPS, w budynku powstaną na potrzeby pensjonariuszy pokoje jednoosobowe i wieloosobowe, kaplica, pokój dziennego pobytu, pokój gościnny, pokój zabiegowy/medycznej pomocy doraźnej, a także gabinet terapii i rehabilitacji, do tego jadalnia, zaplecze biurowo-socjalne i kuchenne. Nie zabraknie kotłowni, pralni i pomieszczeń magazynowych. Ma też powstać pomieszczenie wspólne pełniące rolę biblioteki - świetlicy.

W styczniu 2023 r. podpisano umowę z wykonawcą przebudowy Bud-Mich. Planowane zakończenie prac to listopad lub grudzień 2023 roku. Koszt całkowity inwestycji: 8,7 mln zł.

(uzup. moose)

W okresie przedwojennym w budynku tym mieściła się "Willa Reimann". ...